top of page

TRIN 1 Tænk som en faglært

I skal i gang med uddannelsen til anlægsgartner og har fået praktikplads hos virksomheden Have & Hegn. Men før I går i gang med jeres første arbejdsopgave, skal I sætte jer ind i uddannelsen til anlægsgartner.

 

Læs tekstboksene herunder og svar på spørgsmålene i boksen til højre. 

Svar på spørgsmålene:

  1. Hvad laver en anlægsgartner?

  2. Hvilke adgangskrav er der til uddannelsen?

  3. Hvor lang er uddannelsen?

  4. Kan man tage uddannelsen med EUX – så man bliver student samtidig med, at man bliver anlægsgartner?

  5. Hvor kan man arbejde som anlægsgartner?

  6. Hvad tjener en anlægsgartner?

  7. Hvad kan man læse videre til?

  8. På hvilken måde udfører man en vigtig 
    opgave i samfundet som anlægsgartner?

Pencil and notepad

Om arbejdet som anlægsgartner

Hvad laver en anlægsgartner?

 

Som anlægsgartner passer og vedligeholder du grønne arealer og etablerer nye grønne områder. Når nye områder skal anlægges, er det dig, der udvælger de planter, træer, buske, sten og fliser, der skal være på området. Det er derfor godt, hvis du kan tænke kreativt, så de nye områder bliver spændende og smukke at se på. 

 

Man bruger maskiner til meget af arbejdet. Det kan f.eks. være store græsslåmaskiner, når der skal slås græs på større områder. Men man arbejder generelt også meget med kroppen, så jobbet som anlægsgartner er et fysisk krævende arbejde.

Da Anne startede på uddannelsen til anlægsgartner, drømte hun ikke om, at hun skulle blive så glad for sit fag. 

Morten synes, det kan være lidt af en udfordring at arbejde som anlægsgartner, men at det er fedt at se tingene lykkes. 

Hvad skal du være god til som anlægsgartner?

  • Du skal kunne lide hårdt fysisk arbejde

  • Du skal være god til praktisk arbejde

  • Du har lyst til at bruge dine hænder

  • Du kan lide at arbejde udendørs i al slags vejr

  • Du har fokus på kvalitet og detaljer

  • Du er interesseret i miljøet

  • Du er serviceminded og god til at tale med kunder

  • Du kan lide at samarbejde med andre.

Skærmbillede 2021-02-25 kl. 13.26.52.png

Foto: Roskilde Tekniske Skole

Hvor kan man arbejde og hvad tjener man?  

Som anlægsgartner kan man f.eks. arbejde i et privat firma, hvor man løser forskellige opgaver for virksomheder, byggefirmaer eller private folk. Det kan f.eks. være virksomheder, hvis grønne arealer omkring bygningen skal holdes pæne, eller private folk, der gerne vil have anlagt en flot have. 

 

Man kan også blive ansat i en kommune, hvor man så kører rundt og slår græs og vedligeholder beplantningen i parker, ved skoler, rådhuse og andre grønne arealer eller arrangerer flotte blomsterbede ved byens torv. Man kan også være med til at anlægge helt nye grønne områder. 

Du kan også starte som selvstændig anlægsgartner eller få job som graver på en kirkegård eller som ejendomsadministrator, hvor du tager dig af bygninger og udendørsarealer.  

 

En nyuddannet anlægsgartner tjener i gennemsnit 30.000 kr. om måneden før skat. Du kan se lønsatserne her:

Om uddannelsen til anlægsgartner

Sådan bliver du anlægsgartner

Det tager cirka fire år at uddanne sig til anlægsgartner. Først går du på et grundforløb, hvor du får kendskab til forskellige uddannelser. Bagefter starter du på hovedforløbet, hvor du skiftevis går i skole og er ude i praktik på en arbejdsplads. Du får elevløn, både når du er i praktik, og når du er på skole. Du kan enten tage uddannelsen med speciale i anlægsteknik eller plejeteknik.

Skærmbillede 2021-02-25 kl. 13.26.37.png
IMG_3570.HEIC

Foto: Roskilde Tekniske Skole

Speciale i anlægsteknik
Hvis du vælger anlægsteknik, har uddannelsen mest fokus på etablering af forskellige anlæg, hvor du arbejder med fliser, trapper og mure, udfører beregninger og udarbejder skitser. Du lærer at betjene forskellige gartnermaskiner som f.eks. traktorer og minigravere. Du lærer også om forskellige plantetyper og anlægge og pleje græsarealer i haver, parker og kirkegårde, og du lærer noget om håndtering af regnvand.

Speciale i plejeteknik
Hvis du vælger plejeteknik, er der mest fokus på etablering af grønne områder. Det kan være haver, parker og golfbaner, hvor du planter bede, slår græs, luger ukrudt og beskærer buske og træer. Du lærer om forskellige plantetyper og at betjene  gartnermaskiner som f.eks. traktorer og minigravere. Du lærer også at arbejde med fliser, trapper og mure samt udføre beregninger og udarbejde skitser, og du lærer noget om håndtering af regnvand. 

Adgangskrav
 

  • Du skal have bestået folkeskolens afgangsprøve eller en tilsvarende prøve

  • Du skal have mindst 2,0 i gennemsnit i dansk og matematik til afgangseksamen i 9. eller 10. klasse.

  • Du skal være vurderet uddannelsesparat

  • Du skal sende en ansøgning sammen med din studievalgsportefolio på optagelse.dk

Uddannelsen til anlægsgartner foregår udendørs, hvor du blandt andet lærer at anlægge flotte haver med sten og planter. 

Praktik i udlandet 

Du har mulighed for at komme i praktik i udlandet som en del af uddannelsen. Det kan være en virkelig god måde at blive dygtigere til sit fag, opleve verden og komme helt tæt på en anden kultur. Opholdet skal vare mindst en måned, og du skal selv finde praktikpladsen. Du kan få betalt en del af dine udgifter til opholdet. ​

> Læs mere om ordningen Praktik i Udlandet 

Emil er ansat i Tivoli i København, men har også været i praktik i Norge.

Emma har i sin praktik arbejdet med sjældne og spiselige planter på en planteskole i England. 

Se hvordan du som anlægsgartner kan skabe en karriere som f.eks. urban landskabsingeniør til landskabsarkitekt.

Du kan læse videre

En erhvervsuddannelse er ligesom en studentereksamen det, man kalder for en ungdomsuddannelse, der giver mulighed for at læse videre. Når du er færdig som anlægsgartner, kan du f.eks. videreuddanne dig til > jordbrugsteknolog
>
urban landskabsingeniør
skov- og landskabsingeniør
landskabsarkitekt

> Se hvad du ellers kan læse videre til

Bliv student med EUX


Du kan også vælge at tage uddannelsen til anlægsgartner med EUX – så bliver du student samtidig med, at du bliver anlægsgartner. Når du er færdig, kan du enten søge job som anlægsgartner, eller du kan vælge at læse videre på samme vilkår, som hvis du havde taget en studentereksamen. 

Fokuser på dit talent

Hvis du har brug for flere udfordringer og mere viden og måske drømmer om at starte din egen virksomhed, har du mulighed for at blive optaget på Akademiet for Talentfulde Unges diplomprogram 'Erhvervstalenter'. Programmet er målrettet innovative elever på erhvervsuddannelserne. Du får hjælp til at udnytte dit potentiale sammen med andre, der er drevet af samme interesse for at skabe og udvikle nyt. 

> Læs mere om Erhvervstalenter

Uddannelsen til anlægsgartner er en fordelsuddannelse. Det vil sige, at der er gode muligheder for at få en læreplads i en virksomhed, mens du uddanner dig. Du vil også have gode muligheder for at få job, når du er færdiguddannet, da der er et stort behov for anlægsgartnere. 

bottom of page