top of page

TRIN 7 Søg job som anlægsgartner

I har nu arbejdet med nogle af de opgaver, man løser som anlægsgartner. I har besøgt en erhvervsuddannelse og prøvet at lave en terrasse, eller I har lavet nogle elementer fra haven hjemme på skolen. I dette trin skal I evaluere på jeres oplevelser. I skal altså tænke over, hvad I har fået ud af forløbet indtil nu.

Bagefter skal I kigge på listen over de kompetencer, som det er godt at have som anlægsgartner, og tænke over, hvilke kompetencer I selv har. Måske kan I mange af de ting, man skal kunne som anlægsgartner.

Til sidst skal I søge et fiktivt job eller en praktikplads som anlægsgartner. 

 

Opgaver

1) Hvad har I lært om uddannelsen?
 


 

Pencil and notepad

2) Har I de kompetencer, der skal til for at blive en god anlægsgartner? 

3) Find ud af, hvor I gerne vil arbejde og skriv ansøgning og cv, så I kan søge job.

 

I finder opgaverne herunder: 

OPGAVE 1 Tænk over hvad I har lært om uddannelsen

Hvad har I fået ud af forløbet indtil videre?


Tal sammen i gruppen om, hvad I har fået ud af forløbet indtil nu. Skriv jeres svar ned. 
 

 1. Hvordan tror I, at det vil være at gå på uddannelsen?

 2. Hvad synes I om den opgave, I blev stillet (at planlægge en sansehave)?

 3. Hvilke dele af opgaven var I hver især særligt gode til?

 4. Er der noget af det, I synes var særligt let eller svært?

 5. Hvilke dele af opgaven synes I var sjovt eller spændende?

 6. Er der noget, I gerne vil blive bedre til?

 7. Hvad var det bedste ved besøget på erhvervsuddannelsen? 

 8. På hvilken måde kan man være stolt af sit arbejde, hvis man er anlægsgartner?

OPGAVE 2 Få overblik over jeres kompetencer

Hvad skal man kunne som anlægsgartner?

 

I ved nu en masse om uddannelsen og jobbet. I denne opgave skal I tænke over, hvad man skal kunne som anlægsgartner, og om det passer med de ting, I selv er gode til (jeres kompetencer). Herunder ser I en liste over de kompetencer, man skal have ifølge Uddannelsesguiden (ug.dk) for at blive en god anlægsgartner.  
 

 • Du kan lide hårdt fysisk arbejde

 • Du er god til praktisk arbejde

 • Du har lyst til at bruge dine hænder

 • Du kan lide at arbejde udendørs i al slags vejr

 • Du har fokus på kvalitet og detaljer

 • Du er interesseret i miljøet

 • Du er serviceminded og god til at tale med kunder

 • Du kan lide at samarbejde med andre.

 

Har I ved at arbejde med forløbet selv fået øje på nogle andre kompetencer, som det er godt at have, hvis man gerne vil være anlægsgartner?

Hvordan passer de ovenstående kompetencer med jeres egne kompetencer? Sæt jer sammen to og to og interview hinanden om jeres kompetencer.

> Hent interview-guide (kompetencer)

Når I er færdige med at interviewe hinanden, skal I sammenholde jeres kompetencer med de kompetencer, det er godt at have som anlægsgartner. Du behøver ikke kunne sætte kryds ved alle kompetencerne, men hvis du kan sætte kryds de fleste steder, er uddannelsen måske noget for dig. Det kan også være, du har nogle kompetencer, som ikke står på listen, men som er gode at have. 

Kompetencer er en persons evne til at udføre bestemte handlinger. Man kan f.eks. være god til et bestemt stykke arbejde som at svejse i jern. Man kan også have mere almene og personlige kompetencer som f.eks. at være god til at samarbejde eller tage ansvar.

OPGAVE 3 Søg et job - skriv ansøgning og cv

Sådan kan du skrive en god jobansøgning

Hvad går jobbet ud på?
Når du skal skrive en jobansøgning, er det vigtigt, at du viser, at du har forstået, hvad det er, arbejdsgiveren har behov for.  

 

Eksempel: Jeg kan se, I søger en person, der har en bred viden om planter, træer og diverse belægningsmateriale og samtidig er meget kvalitetsbevidst.
 

Hvordan vil du løse opgaverne?
Skriv hvordan du vil løse opgaverne eller udføre arbejdet. Kom gerne med nogle konkrete eksempler. På den måde kan arbejdsgiveren vurdere, om du har de rette kompetencer, og om du er motiveret for at få jobbet. 

 

Eksempel: Jeg har under uddannelsen specialiseret mig i planter, som egner sig godt til haver og parker, som skal være lidt flottere end sædvanligt. Jeg vil bruge denne viden til at etablere imponerende kongelige haver. 

 

Hvorfor vil du være god til jobbet?
Hvad er det, du kan, som gør, at du vil være god til at løse jobbet? Hvilke nogle af dine kompetencer vil du benytte? Skriv hvorfor du som person vil være egnet til at udføre arbejdet, og hvorfor du vil være glad for at for jobbet. 

 

Eksempel: Jeg har altid interesseret mig for planter, natur og miljø og har, siden jeg var lille, gået i haven hos mine bedsteforældre, som har lært mig om gamle stauder, lært mig at samle og tørre frø og i det hele taget givet mig stor viden om etablering af smukke haver helt ned til mindste detalje. 

> Hent skabelon til ansøgning 

Sådan skriver du et cv


Et cv skal altid indeholde følgende:
 

 • Dine personlige oplysninger som fødselsdato og kontaktoplysninger
   

 • Oplysninger om hvor du har gået i skole, og hvilken uddannelse du har taget. Skriv hvad du har lært på de forskellige skoler og uddannelser

 

 • Oplysninger om hvor du har arbejdet, hvis du har haft et arbejde, og hvad du har lært af arbejdet. Hvis ikke du har haft et fritidsjob, kan du skrive, hvad du er god til, og hvad du har lært i andre sammenhænge. Det kan være, at du som frivillig har stået i sportsklubbens kagebod eller har været med til at arrangere din bedstemors 75 års fødselsdagsfest. Det hele tæller med i et godt cv. 


> Hent skabelon til at skrive dit cv

 

Dit cv skal også indeholde et afsnit, hvor du beskriver dig selv som person. Det er altid svært at beskrive sig selv, så det kan være en god idé at interviewe hinanden to og to og på den måde komme frem til en beskrivelse af jeres personligheder. 

 

> Hent interview-guide (personlighed)
 

Tilføj en video til dit cv

 

Måske er det nemmere for dig at fortælle, hvem du er, og hvad du interesserer dig for, hvis du laver en video, hvor du præsenterer dig selv. Du kan lave videoen som et supplement til det skriftlige cv. Gå gerne sammen med en anden fra klassen, som også vil lave en video, så I kan skiftes til at optage og give hinanden feedback på videoen.

 

Her får du nogle tips til at lave en god video-præsentation af dig selv til cv'et. 

Jobannoncer

Klik på jobannoncerne herunder og vælg hvilket job du vil søge. 

Vestegnens kirkegårde.png

Kunne du tænke dig at være anlægsgartner på en kirkegård?

Natursten Entreprise.png

Eller vil du arbejde med at anlægge natursten?

Vingestrup.png

Du kan også blive ansat til at anlægge og vedligeholde kongelige haver. 

Boligselskabet Grønland.png

Eller arbejde som anlægsgartner på Grønland.

CV er en forkortelse for Curriculum Vitae, som betyder livsforløb. Et CV er en kort beskrivelse af en persons uddannelse og job, kompetencer og personlighed.  


 

Som uddannet anlægsgartner kan man have forskellige typer af job og vidt forskellige arbejdspladser. I boksen til højre finder I fire forskellige muligheder. Læs jobopslagene igennem og beslut jer for, hvor I helst vil arbejde. Hvilket job lyder mest spændende og passer bedst til jeres kompetencer og jeres personlighed?

Bagefter skal I lave en jobansøgning og et cv. Jobansøgningen skal være skriftlig, men I må gerne lave cv’et som en video. I kan også vælge at lave et cv og ansøgning til f.eks. en gartner eller planteskole, hvor I gerne vil I praktik. 

bottom of page