top of page

TRIN 1 Tænk som en ernæringsassistent

Tillykke! I er kommet ind på uddannelsen til ernæringsassistent og er kommet i praktik i køkkenet på plejehjemmet Nørrevang. Om lidt skal I i gang med jeres første arbejdsopgave, men først skal skal I lære noget om uddannelsen til ernæringsassistent.
 

Læs tekstboksene herunder og svar på spørgsmålene i boksen til højre.  

Spørgsmål

  1. Hvad laver en ernæringsassistent?

  2. Hvilke adgangskrav er der til uddannelsen?

  3. Hvor lang er uddannelsen?

  4. Kan man tage uddannelsen med EUX – så man bliver student samtidig med, at man bliver ernæringsassistent?

  5. Hvor kan man arbejde?

  6. Hvad tjener en ernæringsassistent?

  7. Hvad kan man læse videre til?

  8. På hvilken måde udfører man en vigtig opgave i samfundet som ernæringsassistent?

Pencil and notepad

Om arbejdet som ernæringsassistent

Hvad laver en ernæringsassistent?

 

En ernæringsassistent tilbereder velsmagende, sunde og ernæringsrigtige måltider til f.eks. børn, voksne eller ældre mennesker. Ernæringsassistenten adskiller sig blandt andet fra kokken ved at lave mad til rigtig mange mennesker på en gang. 

Man deltager i alle køkkenets processer fra planlægning af måltiderne til indkøb, økonomi og oprydning. Det vil sige, at man er med til at finde ud af, hvad man skal spise, bestille råvarerne, tilberede maden og til sidst gøre rent og rydde op. Man arbejder også med fokus på kvaliteten af forskellige råvarer, bæredygtighed, fødevaresikkerhed og forskellige hjælpemidler, altså køkkenmaskiner, som findes i et køkken.

 

For at være en god ernæringsassistent skal man kende til ernæring (hvad får kroppen ud af maden) og kostformer (hvad har mennesket godt af at spise, f.eks. ældre på et plejehjem eller børn i en børnehave). Man skal altså vide, hvilke råvarer der er sunde, og samtidig kunne lave mad, der smager godt og ser lækkert ud, så man får lyst til at spise det. Derudover arbejder man med diæter, hvilket vil sige, at man ved, hvilken mad mennesker med forskellige sygdomme bør spise.

Som ernæringsassistent kan man også være med til at udvikle opskrifter, hvor fokus både er på smagen og på at forbedre ernæringen. 

Ernæring handler om de næringsstoffer (f.eks. fedt, kulhydrater og vitaminer) som kroppen indtager, samt hvordan kroppen anvender disse næringsstoffer.

Soup in Bowl

Hvor kan man arbejde og hvad tjener man?  

Som ernæringsassistent arbejder man typisk i institutions- og produktionskøkkener. Det vil sige kantiner, sygehuse, plejehjem, skoler og døgninstitutioner. Men man kan også arbejde på cafeer og restauranter. 

 

Som nyuddannet ernæringsassistent tjener man ca. 25.000 kr. om måneden før skat. Du kan se lønsatserne her:

Hvad skal du kunne som ernæringsassistent?

  • Du skal have en god fysik - du står op og går meget rundt i køkkenet

  • Du interesserer dig for mad og sundhed

  • Du har lyst til at arbejde i et køkken

  • Du er god til at bevare overblikket - også når der er travlt

  • Du har sans for hygiejne (renlighed)

  • Du kan lide at arbejde både selvstændigt og sammen med andre

  • Du er indstillet på at bruge it-værktøjer.

At undgå madspild fylder en del i uddannelsen til ernæringsassistent. Line fortæller, hvordan hun tænker madspild ind i sit arbejde,.

Natthida har en ambition om en dag at blive selvstændig ernæringsassistent og have sin egen forretning, hvor hun laver ernæringsrigtig gourmetmad.

Ernæringsassistenter laver typisk mad til mange mennesker på en gang, f.eks. i et hospitalskøkken.

Om uddannelsen til ernæringsassistent

Sådan bliver du ernæringsassistent

 

Det tager cirka 3,5 år at blive ernæringsassistent. Uddannelsen starter med et grundforløb på en erhvervsskole. Derefter kommer hovedforløbet, hvor du skiftevis er på skolen og i praktik på en arbejdsplads. 

 

Uddannelsen er sat sammen, så du får stor viden om ernæring, fødevarer, tilberedning af velsmagende mad samt hygiejne, oprydning og rengøring. Du lærer at lave menuer og planlægge indkøb, og du lærer, hvordan du bedst opbevarer forskellige madvarer, så de kan holde sig længst muligt. Du lærer også at bruge alle de forskellige redskaber og køkkenmaskiner, der gør det lettere at lave mad til rigtig mange mennesker på en gang. Du afslutter uddannelsen med en teoretisk og praktisk prøve, hvor du viser, hvad du har lært.

Du får elevløn, både når du er i praktik, og når du er på skole. Begyndelseslønnen ligger typisk mellem 9.500 kr. og 12.500 kr. om måneden og stiger lidt hvert år. 

Praktik i udlandet 

Du har mulighed for at komme i praktik i udlandet, når du er færdig med grundforløbet. Opholdet skal vare mindst en måned, og du skal selv finde praktikpladsen. Du kan få betalt en del af dine udgifter til opholdet. ​Praktik i udlandet kan være en virkelig god mulighed for at blive dygtigere til sit fag, opleve verden og komme helt tæt på en anden kultur. 
 

> Læs om Trine og Marcus, der har været i praktik i Slovenien og Norge

> Læs mere om Praktik i Udlandet 


Fokuser på dit talent

Hvis du har brug for flere udfordringer og mere viden og måske drømmer om at starte din egen virksomhed, har du mulighed for at blive optaget på Akademiet for Talentfulde Unges diplomprogram 'Erhvervstalenter'. Programmet er målrettet innovative elever på erhvervsuddannelserne. Du får hjælp til at udnytte dit potentiale sammen med andre, der er drevet af samme interesse for at skabe og udvikle nyt. 

> Læs mere om Erhvervstalenter

Chefs Discussing over Food

Du kan læse videre


En erhvervsuddannelse er ligesom en studentereksamen det, man kalder for en ungdomsuddannelse, der giver mulighed for at læse videre. Som færdiguddannet ernæringsassistent kan du f.eks. læse videre til procesteknolog.

> Se hvad du ellers kan læse videre til

Bliv student med EUX


Du kan også vælge at tage uddannelsen til ernæringsassistent med EUX – så bliver du student samtidig med, at du bliver ernæringsassistent. Når du er færdig, kan du enten søge job som ernæringsassistent, eller du kan vælge at læse videre. Du kan f.eks. tage en professionsbachelor i ernæring og sundhed eller en bachelor i fødevarer og ernæring.

Adgangskrav
 

  • Du skal have bestået folkeskolens afgangsprøve eller en tilsvarende prøve

  • Du skal have mindst 2,0 i gennemsnit i dansk og matematik til afgangseksamen i 9. eller 10. klasse.

  • Du skal være vurderet uddannelsesparat

  • Du skal sende en ansøgning sammen med din studievalgsportefolio på optagelse.dk

Skærmbillede 2021-01-14 kl. 11.14.05.png

Få tips til at udnytte den mad, du har i køleskabet, og tænke mere økonomisk, når du køber ind i Kampagnen Gør en forskel med mad.

Hvis du er kreativ, glad for at lave mad og gerne vil tale med dem, du laver maden til, er uddannelsen til ernæringsassistent måske noget for dig. 

Uddannelsen til ernæringsassistent er en fordelsuddannelse. Det vil sige, at der er gode muligheder for at få en læreplads i en virksomhed, mens du uddanner dig. Du vil også have gode muligheder for at få job, når du er færdiguddannet, da der er et stort behov for ernæringsassistenter. 

bottom of page