top of page

TRIN 1 Tænk som en faglært

I skal forestille jer, at I er startet på uddannelsen til kok (gastronom) og har fået praktikplads i Restaurant La Gastro. Tillykke! Før I går i gang med jeres første arbejdsopgave, skal I sætte jer ind i uddannelsen til kok.

 

Læs tekstboksene herunder og svar på spørgsmålene i boksen til højre. 

Svar på spørgsmålene:

  1. Hvad laver en kok?

  2. Hvilke adgangskrav er der til uddannelsen?

  3. Hvor lang er uddannelsen?

  4. Kan man tage uddannelsen med EUX – så man bliver student samtidig med, at man bliver kok?

  5. Hvor kan man arbejde?

  6. Hvad tjener man som kok?

  7. Hvad kan man læse videre til?

  8. På hvilken måde udfører man en vigtig opgave i samfundet som kok?

Pencil and notepad

Om arbejdet som kok

Hvad laver en kok?

 

Som kok består dit arbejde i at indkøbe, udvælge, klargøre og tilberede mad. Du skal gå de forskellige råvarer igennem og se efter, om de lever op til den standard, man forventer. Derefter skal kød, fisk og grøntsager – eller 'Mise am place', som kokken kalder det for – klargøres, det vil sige renses og udskæres. Til sidst skal maden tilberedes; der skal koges, steges, grilles, bages, og der skal laves saucer, supper, salater osv. 

 

Om man skal lave det hele selv afhænger af stedet, man arbejder. Nogle steder følger den enkelte kok hele forløbet, mens der i andre køkkener er faste opgaver til den individuelle kok. Det kalder kokke for at have en station eller et parti. Det kan f.eks. være, at man har ansvar for tilberedning af kødet, og så er det det, man skal lave, mens en anden kok f.eks. har ansvar for grøntsager eller desserter.  

 

Måltidet bliver anrettet på en dekorativ og appetitvækkende måde. Her er der mulighed for at være kreativ, men husk at man tit arbejder under pres, så du skal kunne tænke kreativt, selv om der er fart på. Inden servering bliver alle tallerkener afleveret på 'hot platen' eller 'passet', hvor køkkenchefen godkender alle tallerkener, inden tjeneren bærer dem hen til gæsterne. 

Skærmbillede 2021-03-17 kl. 14.10.35.png

Landsholdet for kokke vandt OL i Stuttgart i 2020. Foto: Dansk Gastronomisk Union.  

Landshold for kokke


Ligesom Danmark har landshold for fodbold, håndbold og andre sportsgrene, har vi også et kokkelandshold, der deltager i både danske og internationale konkurrencer. I det daglige arbejde som kok skal deltagerne bruge råvarer af høj kvalitet og gerne lokale, danske produkter, ligesom de skal forsøge at undgå madspild. De skal også være med til at kommunikere maden og måltidets betydning for danskernes velvære, sundhed og samvær. Man kan sige, at de er en slags rollemodeller for hele kokkebranchen.

> Læs om kokkelandsholdet

Hvad skal man være god til som kok?

  • Du skal være god til at bevare overblikket – også når der er travlt

  • Du skal være god til praktiske opgaver og have lyst til at bruge dine hænder

  • Du skal have sans for hygiejne (renlighed)

  • Du skal være nysgerrig på råvarer og have lyst til at lave nye retter

  • Du skal kunne lide at arbejde både selvstændigt og sammen med andre, da en brigade (team) i køkkenet er som en stor familie

  • Du skal være indstillet på skiftende arbejdstider og at to dage aldrig er ens

  • Du skal sætte pris på kvalitet og de små detaljer

  • Du skal være servicemindet

  • Du skal være kreativ.

Gastronomi er læren om den højere kogekunst, altså når madlavning ophøjes fra håndværk til kunst i harmoniske og flotte måltider.

Restaurant Kitchen

Hvor kan man arbejde og hvad tjener man?  

Som kok er der mulighed for at arbejde mange forskellige steder. Du kan arbejde i et køkken på en restaurant eller på et hotel, eller du kan være ansat til at lave frokost i kantine i en virksomhed.

 

Du kan også få arbejde inden for catering, hvor man tilbereder mad og leverer det ud til f.eks. fester hos private eller virksomheder eller til flytrafikken. 

 

En nyuddannet kok tjener fra 25.000 kr. om måneden før skat. 

Christian kan godt lide det kreative ved kokkefaget og samspillet med andre dygtige kokke, og så er han holdkaptajn for kokkelandsholdet. 

For Matilde kan det være en magisk oplevelse at servere et måltid mad, som hun kan stå fuldstændig inde for. 

Om uddannelsen til kok

Sådan bliver du kok

 

Det tager cirka fire år at uddanne sig til kok. Du starter med grundforløb 1, hvor du lærer om forskellige uddannelser inden for fødevareområdet. Herefter går du videre til grundforløb 2, hvor du specialiserer dig til kok og skiftevis er i praktik og på skolen.

 

På uddannelsen får du en masse viden om madlavning, sundhed, ernæring, bæredygtighed og økologi – samt gastronomisk kreativitet; at lave retter, som ligner en milllion. Du bliver undervist i at sammensætte menuer og lærer, hvilke drikkevarer der passer til den mad, du skal tilberede. Desuden lærer du at servicere kunder og bliver trænet i at arbejde i teams – eller brigader, som det hedder i køkkenet. Du afslutter uddannelsen med en teoretisk og praktisk prøve, hvor du viser, hvad du har lært.

Du får elevløn, både når du er i praktik, og når du er på skole. Begyndelseslønnen ligger typisk mellem 9.500 kr. og 12.500 kr. om måneden og stiger lidt hvert år. 

Adgangskrav
 

  • Du skal have bestået folkeskolens afgangsprøve eller en tilsvarende prøve

  • Du skal have mindst 2,0 i gennemsnit i dansk og matematik til afgangseksamen i 9. eller 10. klasse. Hvis ikke du kan opnå 2.0, kan du komme til samtale og optagelsesprøve, og den vej komme ind på kokkeuddannelsen. Det er også muligt at starte i Ny mesterlære, hvis du ikke du kan opnå 2.0.

  • Du skal være vurderet uddannelsesparat

  • Du skal sende en ansøgning sammen med din studievalgsportefolio på optagelse.dk

Praktik i udlandet 

Du har mulighed for at komme i praktik i udlandet, når du er færdig med grundforløbet. Opholdet skal vare mindst en måned. Du kan selv finde praktikpladsen eller få hjælp til det gennem erhvervsskolen. Du kan få betalt en del af dine udgifter til opholdet. ​Praktik i udlandet kan være en virkelig god mulighed for at blive dygtigere til sit fag, opleve verden og komme helt tæt på en anden kultur. 

> Læs mere om praktik i udlandet 

Som kokkeelev har du mulighed for at komme i praktik i udlandet, f.eks. i Grønland.

Chefs Discussing over Food

Du kan læse videre


En erhvervsuddannelse er ligesom en studentereksamen det, man kalder for en ungdomsuddannelse. Når du har taget uddannelsen til kok, har du mulighed for at læse videre inden for f.eks. ernæring og sundhed eller human ernæring.

Du kan også vælge at dygtiggøre dig ved at tage forskellige kurser inden for området Madfremstilling - restaurant, kantine og catering.

> Se hvad du ellers kan læse videre til

Bliv student med EUX


Du kan også vælge at tage kokkeuddannelsen med EUX – så bliver du student samtidig med, at du tager kokkeuddannelsen og kan søge ind på en videregående uddannelse på samme vilkår, som hvis du havde taget en studentereksamen på et gymnasium.  

Ny mesterlære


Du kan også tage uddannelsen ved at gå i Ny mesterlære. Så får du en læreplads og gennemfører grunduddannelsen med Ny mesterlære i stedet for at tage grundforløbet på skolen. 

Nicolai er snart færdiguddannet som kok. Han drømmer om en dag at blive køkkenchef på en af de bedste restauranter i verden. 

Under uddannelsen er der masser af plads til at eksperimentere i køkkenet og lære, hvordan forskellige råvarer opfører sig i samspil med hinanden. 

Fokuser på dit talent

Hvis du har brug for flere udfordringer og mere viden og måske drømmer om at starte din egen virksomhed, har du mulighed for at blive optaget på Akademiet for Talentfulde Unges diplomprogram 'Erhvervstalenter'. Programmet er målrettet innovative elever på erhvervsuddannelserne. Du får hjælp til at udnytte dit potentiale sammen med andre, der er drevet af samme interesse for at skabe og udvikle nyt. 

> Læs mere om Erhvervstalenter

bottom of page