top of page

TRIN 1 Tænk som en faglært


I skal i gang med en uddannelse til tømrer og har netop fået praktikplads hos Benløse Tømrer & Snedker ApS. Om lidt skal I gå i gang med jeres første arbejdsopgave. Men først skal I vide noget om uddannelsen og om jobbet som tømrer.
 
Læs tekstboksene herunder og svar på spørgsmålene i boksen til højre. 

Svar på spørgsmålene:

  1. Hvad laver en tømrer?

  2. Hvilke adgangskrav er der til uddannelsen?

  3. Hvor lang er uddannelsen?

  4. Kan man blive student samtidig med, at man bliver tømrer? 

  5. Hvor kan man arbejde som tømrer?

  6. Hvad tjener en tømrer?

  7. Hvad kan man læse videre til?

  8. På hvilken måde udfører man en vigtig opgave i samfundet som tømrer?

Pencil and notepad

Om arbejdet som tømrer

Frederik er glad for en aktiv hverdag og fortæller om alle de muligheder, der er, når man uddanner sig til tømrer. 

Et år efter Nick blev færdiguddannet som tømrer, startede han som selvstændig. 

Hvad laver en tømrer?

 

Som tømrer har man typisk flere arbejdsopgaver. Man kan lave mindre opgaver i private hjem som f.eks. at skifte døre eller vinduer eller sætte et nyt køkken op. Man kan også arbejde på store industribygninger, hvor man f.eks. lægger tag på bygningen. 
 

Man er typisk ansat i et firma, som løser alle mulige opgaver for forskellige kunder, så arbejdet kan foregå forskellige steder fra den ene dag til den anden. Arbejdet er ofte fysisk, så man arbejder meget med sine hænder, og det kan både foregå indendørs og udendørs f.eks. på en byggeplads.  
 

En tømrer ved rigtigt meget om forskellige materialer og værktøjer, om forskellige træsorter, gips, skruer med mere, så han kan vælge de bedste materialer. En tømrer skal også kunne udregne priser og være god til at snakke med kunderne om, hvordan de gerne vil have arbejdet udført. 

Carpenter

Hvor kan man arbejde og hvad tjener man?  

Som tømrer arbejder du i byggebranchen. Det kan være i virksomheder af forskellige størrelser som f.eks. hos en byggeentreprenør, i et tømrerfirma eller på en byggeplads. Du kan også starte din egen virksomhed og arbejde fra opgave til opgave. Jobmulighederne er gode, og arbejdsløsheden er generelt lav.

Som nyuddannet tømrer tjener du i gennemsnit over 32.000 kr. om måneden. Du kan se lønsatserne her:

Hvad skal du være god til som tømrer?

  • Du kan lide at bygge noget med sine hænder 

  • Du kan lide at arbejde med værktøj som hammer og sav

  • Du vil gerne bruge din krop og være fysisk aktiv

  • Dukan lide at arbejde udenfor i al slags vejr

  • Du vil gerne lave noget i god kvalitet, og hvor detaljerne er i orden

  • Du synes, det er sjovt at måle op og f.eks. beregne, hvor mange meter træ der skal bruges.

Tømreruddannelsen er en fordelsuddannelse. Det vil sige, at der er gode muligheder for at få en læreplads i en virksomhed, mens du uddanner dig. Du vil også have gode muligheder for at få job, når du er færdiguddannet, da der er et stort behov for tømrere.

Om uddannelsen til tømrer

Sådan bliver du tømrer

 

Det tager fire-fem år at uddanne sig til tømrer. Uddannelsen er en erhvervsuddannelse, der kaldes for Træfagenes Byggeuddannelse. Først går du på et grundforløb på en erhvervsskole. Bagefter starter du på hovedforløbet, hvor du skiftevis går i skole og er i praktik på en arbejdsplads.

Du får viden om forskellige byggematerialer, og hvilke byggematerialer der passer til løsningen af bestemte opgaver. Du lærer både at tænke på priser, holdbarhed og kvalitet, når du skal vælge byggematerialer. Du lærer også om sikkerhed på byggepladsen og om de love og regler, der gælder på området. 

Når du kommer i praktik f.eks. på en byggeplads, får du mulighed for at prøve noget af alt det, du har lært på skolen. Hvis du f.eks. er blevet undervist i, hvordan du bruger forskelligt værktøj og maskiner, så får du prøvet det af i virkeligheden. Du afslutter uddannelsen med en teoretisk og praktisk prøve, hvor du viser, hvad du har lært.

Du får elevløn, både når du er i praktik, og når du er på skole. Begyndelseslønnen ligger typisk mellem 9.500 kr. og 12.500 kr. om måneden og stiger lidt hvert år. 

Praktik i udlandet 

Du har mulighed for at komme i praktik i udlandet, når du er færdig med grundforløbet. Opholdet skal vare mindst en måned, og du skal selv finde praktikpladsen. Du kan få betalt en del af dine udgifter til opholdet. ​Praktik i udlandet kan være en virkelig god mulighed for at blive dygtigere til sit fag, opleve verden og komme helt tæt på en anden kultur. 

 

> Læs mere om praktik i udlandet

Som tømrerelev har du mulighed for at tage i praktik i udlandet, f.eks. til New Zealand. 

Carpenter at Work

Du kan læse videre


Når du har taget uddannelsen til tømrer, har du mulighed for at videreuddanne dig til f.eks. byggetekniker, kort- og landmålingstekniker eller  bygningskonstruktør. Du kan også vælge at tage gymnasiale suppleringsfag og dermed opfylde adgangsbetingelserne til en række videregående uddannelser. 

> Se hvad du ellers kan læse videre til

Bliv student med EUX


Du kan også vælge at tage uddannelsen med EUX – så bliver du student samtidig med, at du uddanner dig til tømrer og kan søge ind på en videregående uddannelse på samme vilkår, som hvis du havde taget en studentereksamen på et gymnasium. Afhængig af din fagkombination vil du kunne søge ind på enten ingeniør- eller arkitektuddannelserne.

Adgangskrav
 

  • Du skal have bestået folkeskolens afgangsprøve eller en tilsvarende prøve

  • Du skal have mindst 2,0 i gennemsnit i dansk og matematik til afgangseksamen i 9. eller 10. klasse.

  • Du skal være vurderet uddannelsesparat

  • Du skal sende en ansøgning sammen med din studievalgsportefolio på optagelse.dk

Sammenholdet på arbejdspladsen er en stor del af tømreruddannelsen. 

Jessie har valgt at tage tømreruddannelsen med EUX, så hun bliver udlært tømrer og student samtidig.  

Fokuser på dit talent

Hvis du har brug for flere udfordringer og mere viden og måske drømmer om at starte din egen virksomhed, har du mulighed for at blive optaget på Akademiet for Talentfulde Unges diplomprogram 'Erhvervstalenter'. Programmet er målrettet innovative elever på erhvervsuddannelserne. Du får hjælp til at udnytte dit potentiale sammen med andre, der er drevet af samme interesse for at skabe og udvikle nyt. 

> Læs mere om Erhvervstalenter

bottom of page