top of page

TRIN 3 Planlæg en festmenu på plejehjemmet

INTRO: I har nu aftalt, hvordan I skal arbejde sammen i gruppen. I dette trin skal I løse en konkret opgave; I skal nemlig planlægge et festmåltid til beboerne i anledning af plejehjemmets 50 års fødselsdag.

 

I skal finde på en tre-retters menu, I skal lave en indkøbsliste og overholde et budget, I skal lave nogle flotte menu- og bordkort og en invitation til beboernes familiemedlemmer, som også er velkomne til festen.

 

Til sidst skal I finde på en aktivitet, som beboerne kan lave til festen. 

Opgaver

 1. Planlæg et festmåltid med forret, hovedret og dessert.
   

 2. Lav en indkøbsliste og et budget.
   

 3. Lav en tidsplan for tilberedelse af måltidet. 
   

 4. Lav invitation, menukort og bordkort.
   

 5. Planlæg en aktivitet til festen, f.eks. samtalekort eller en sang. 

I finder opgaverne herunder.

Denne lille film giver et overblik over de opgaver, I skal løse. 

OPGAVE 1 Planlæg et festmåltid med forret, hovedret og dessert

I skal nu finde på en forret, en hovedret og en dessert til festmåltidet. Da ældre på plejehjem typisk ikke spiser særligt store portioner, og fordi det er et festmåltid, må maden gerne være fyldt med proteiner og energi, hvilket vil sige, at maden gerne må indeholde mere fedt, end man ellers ville bruge i sin madlavning. I skal også tænke på at bruge sæsonens grøntsager.

Generelle kostråd

I januar 2021 kom Fødevarestyrelsen med nogle helt nye kostråd, som anbefaler, at man spiser mindre kød – men flere fisk og bælgfrugter (kikærter, linser mm). 

Skærmbillede 2021-01-12 kl. 15.06.08.png

Da ældre mennesker typisk spiser mindre, må maden gerne indeholde mere protein og fedt end de generelle anbefalinger. 

Find opskrifter

 • Nemlig har også mange opskrifter. Når I har valgt en opskrift og antal personer, kan I klikke varerne over på en indkøbsliste og se, hvad det hele koster. Man kan også få maden bragt ud. 
   

 • Arla har mange forskellige opskrifter, og I kan blandt andet søge efter specielle ingredienser, årstider eller bestemte måltider.

 • Valdemarsro har et faneblad med festmad. Man kan søge på f.eks. forretter og desserter, og man kan søge på opskrifter, hvor bestemte råvarer indgår. Man kan angive antal personer og klikke varerne direkte over på en indkøbsliste. 

IMG_3212.jpg

Særlige hensyn?

Husk på, at et plejehjem – ligesom jeres klasse – er sammensat af mange forskellige mennesker. Snak sammen i gruppen eller forhør jer i klassen, om der er nogen, der er allergiske over for bestemte råvarer eller af religiøse årsager ikke spiser bestemte fødevarer. Det kan jo tænkes, at det samme er tilfældet på plejehjemmet. Derfor skal I tage stilling til, om der er nogle råvarer, I skal undgå.  

Main Course Gourmet Meal

Krav til menuen

 • Forretten skal indeholde fede fisk, da fede fisk er rige på sunde fedtsyrer som omega-3, proteiner, D-vitamin, selen og jod. Den klassiske fede fisk er laks, men undersøg om der er andre fisk, der betegnes som fede, og om de indgår i nogle spændende forretter.
   

 • Hovedretten skal indeholde protein og kulhydrater og gerne sæsonens grøntsager. Kød bliver ofte fremhævet som en god proteinkilde, men der findes flere forskellige kilder til protein. Undersøg hvilke og se om de kan kombineres med sæsonens råvarer.
  Gode kulhydrat-kilder er kartofler, pasta, ris og brød, evt i fuldkornsvarianter.


> Læs mere om sæsonens råvarer

 • Cirka halvdelen af råvarerne skal være økologiske.
   

 • Desserten skal indeholde fede mejeriprodukter. Undersøg hvad der menes med fede mejeriprodukter og find en eller flere desserter, som indeholder fede mejeriprodukter. For også at gøre desserten mere ernæringsrigtig, kan I vælge en dessert, hvor frugt og/eller bær indgår. På den måde kan I tilføje gode vitaminer og mineraler til desserten. Frugt og bær kan også give en rigtig fin farve til desserten, og de lidt syrlige bær gør, at der kommer en balance mellem de forskellige smage i retten.

OPGAVE 2 Lav en indkøbsliste og find priser

I har nu fundet nogle forslag til de tre retter, I gerne vil servere til festen på plejehjemmet. I denne opgave skal I lave en indkøbsliste over alle de ingredienser, I skal bruge, og finde ud af, hvad det hele koster. I skal nemlig overholde et budget.

Fresh Ingredients

Lav en indkøbsliste


For at kunne lave en korrekt indkøbsliste, skal I finde ud af, hvor meget af hver ingrediens, I skal bruge. Derfor skal I først finde ud af, hvor mange mennesker I skal lave mad til. I skal gå ud fra, at der bor lige så mange mennesker på plejehjemmet, som der er elever i jeres klasse, og at hver beboer har et familiemedlem med til festen.

 

Som regel kan man i selve opskriften markere, hvor mange mennesker opskriften skal laves til. Hvis ikke den funktion findes på den hjemmeside, I bruger, skal I gange op, så I får det til at passe.

Find priser på varerne og overhold et budget


 

Når I har fundet frem til de mængder, I skal bruge, kan I klikke jer ind på forskellige supermarkeders hjemmesider for at finde priserne. I kan markere, om I ønsker de billigste varer eller økologiske varer, som typisk er dyrere. Husk, at mindst halvdelen af varerne skal være økologiske. Husk også, at det er forskelligt, hvordan prisen på de forskellige varer angives. Nogle gange er det i stk., pr. kg., eller en anden given mængde. I kan finde priser på mange fødevarer på nemlig.com eller Coop.dk. 

 

Når man skal planlægge et festmåltid, vil der typisk være et budget, man skal overholde. I dette tilfælde må I bruge 180 kr. pr. person. Regn ud, hvor mange penge I må bruge i alt, så I kan se, om der er penge nok til at lave de retter, I har fundet frem til. 

Hvis ikke der er penge nok, må I ændre i jeres menu. Hvis hovedretten f.eks. er for dyr, må I enten vælge en anden ret, som er billigere, eller vælge noget billigere kød eller skifte nogle af råvarerne ud, så det bliver billigere. I kan også vælge at bruge færre penge på forretten eller desserten.

Husk at afsætte penge til at købe f.eks. servietter, lys og drikkevarer. 

Budgetskabelon.png
Online Shopping

OPGAVE 3 Lav en tidsplan for tilberedelse af måltidet

Et festmåltid kræver nøje planlægning


Nu hvor I har jeres menu på plads, skal I lave en tidsplan for, hvordan tilberedningen af måltidet skal forløbe. Når man skal servere flere retter, er man nemlig nødt til at planlægge, hvornår man skal gå i gang med de forskellige elementer i menuen, for at det hele bliver færdigt til rette tid. Forretten skal selvfølgelig være klar før hovedretten, og i hovedretten indgår typisk forskellige ting som f.eks. kød, kartofler, salat og sauce, som alt sammen skal være færdigt på samme tid.

 

Start med at beslutte jer for, hvad tid forretten, hovedretten og desserten skal serveres. Bagefter skriver I alle arbejdsgange fra de tre opskrifter ind i en samlet tidsplan med klokkeslet, så I ved, hvad tid I skal begynde, og i hvilken rækkefølge I skal lave de forskellige ting for at nå det hele. 

 

Skærmbillede 2021-03-16 kl. 16.48.29.pngDesserten kan man ofte godt lave først, selvom den serveres til sidst. Hvis den skal bages, køles ned eller måske fryses, inden den er klar, vil det være en fordel af starte med den. Prøv at tænke over, om der måske er andre af elementerne i jeres menu, som kan forberedes på forhånd.

Skærmbillede 2021-01-12 kl. 16.12.50.png

Se eksempel på planlægning af en julemiddag med flere retter på Valdemarsro.dk

Hent skabelon til at lave jeres egen arbejdsplan for måltidet. 

OPGAVE 4 Lav invitation, menukort og bordkort

Når man planlægger en fest, hører det ofte også med, at man laver invitation, menukort og bordkort til gæsterne. 

Bordkort med navne


Beboerne på plejehjemmet har sikkert faste pladser til daglig, så det kan være sjovt for dem at skulle sidde ved siden af nogle andre, end de plejer, til festen. Derfor er det en god idé at lave bordkort med navne, som placeres på bordene, så alle kan se, hvor de skal sidde. I kan klippe kortene ud i pap og skrive navne på eller lade kreativiteten råde. 

celebration-716019_1920.jpg

Menukort


Når man er til fest, er det rart at kunne se, hvilke forskellige retter der bliver serveret. Derfor skal I lave nogle flotte menukort, som beskriver de tre retter, og hvilke drikkevarer der serveres til maden.

Menukort.png

> Hent skabelon til menukort eller lav jeres eget menukort.

Picnic Card

Invitation til gæsterne


Skriv en invitation til beboernes pårørende, der fortæller om festen. Alle beboerne har mulighed for at invitere en fra deres familie med til festen. De skal have viden om alle de praktiske ting: Dato og tidspunkt, program for festen, menu mm. Der skal også stå noget om tilmeldingsfrist, og hvad det koster at deltage i festen (det vil typisk være prisen for indkøb af råvarer). 
 

Sæt gerne invitationen flot op med billeder osv. i en pdf, som plejehjemmet kan sende til beboernes familiemedlemmer.

Velkommen til festmiddag
på plejehjemmet

OPGAVE 5 Find på en aktivitet til festen

En fødselsdag er en mærkedag og derfor en dag, der skal fejres. Med den gode mad og de flotte bordkort har I lagt op til fest og hygge, men I kan gøre mere – f.eks. ved at skabe en aktivitet til festen. En idé kan være samtalekort, som er en god måde at få sat gang i minderne blandt de ældre og dermed snakken omkring bordet på plejehjemmet. En anden idé kan være at lave et sanghæfte med forskellige danske klassikere, som skal bruges til fællessang.

 

shutterstock_1178472205.jpg

Samtalekort


Ældre mennesker, der bor på plejehjem, har typisk svært ved at deltage i en samtale, fordi de både hører og husker dårligt. Derfor kan det være godt med lidt hjælp til at få sat gang i minderne og i snakken. 


Hvis I vælger at lave samtalekort til fødselsdagsfesten, kan spørgsmålene f.eks. handle om det at holde fødselsdag; måske kan beboerne selv huske, hvordan de fejrede fødselsdage, og hvilken mad de serverede for deres gæster.

Spørgsmålene kan også handle om den mad, I serverer; hvis I serverer is, kan I f.eks. spørge, hvilken slags is de bedst kan lide. Hvis det skal handle om hovedretten, kan I f.eks. spørge, om de bedst kan lide fisk, gris eller oksekød, og om de har nogle gode opskrifter.

samtalekort.png

Brug evt. denne skabelon eller lav jeres egne kort. 

bottom of page